Elise Furland

Elise Furland

03.12.13: Matallergiene mine

  • 26.09.2014, 11:25


Jeg har vært plaget så lenge jeg kan huske. Men det var først på langs stjernene på Hollywood Walk of Fame, jeg virkelig ikke klarte mer. Det var for snart tre og et halvt år siden, da vi var på ferie i USA. Magen sa stopp, og jeg måtte i smerter sette meg ned på gaten. Jeg orket ikke mer, klarte ikke mer. Venstresiden av magen gav meg så store smerter, at jeg ikke visste om jeg klarte å gå lengre. Jeg satt på bakken en liten stund, før jeg klarte å ta meg sammen og komme meg opp igjen. Vi gikk deretter rett på et apotek for å finne noen tabletter som kunne virke mot smertene. Vi fikk tak i noen. Jeg tok de. De funket. Og siden den gangen ble de dessverre tatt regelmessig.

I mange år, har jeg skjønt at det er noe jeg spiser, som jeg ikke tåler. Hva det nøyaktig har vært, har jeg aldri klart å finne ut. Ikke på egen hånd, og heller ikke med legenes hjelp og mange besøk. Ultralyd, tester, dietter og flere prøver, gav ikke andre resultater enn "fine", og de klarerte med at jeg hadde bare hadde en "irritabel tarm". Det var det. Jeg gav opp legene, og prøvde meg på alternativ behandling, etter en anbefaling.

Jeg oppsøkte en kinesiolog. Tabletter, urter, dietter ble igjen løsningen, i tillegg til permanåler i ørene, akupunktur og andre merkelige greier. Noe hjalp, noe ikke. Men nå for tre uker siden tok jeg en blodprøve, som hun anbefalte meg å ta. En dyr blodprøve. En prøve som skulle vise nøyaktig hva jeg reagerer på av matvarer. Jeg ønsket meg den til jul av Mamma, da hun spurte meg om hva jeg hadde på ønskelisten. Grunnen var som sagt at jeg har slitt med smerter i magen veldig, veldig lenge. I de verste periodene spiste jeg avføringstabletter omtrent daglig, og doblet gjerne dosen. I en periode kastet jeg også opp maten jeg spiste, på grunn av smertene jeg fikk. Selvfølgelig i hemmelighet.

Etter noen uker i spenning, fikk jeg endelig resultatene mine. De poppet inn i inboksen min på e-mailen min. Hjertet mitt hamret, kroppen skalv, og jeg lurte et øyeblikk på om jeg ville vite det? Jeg var redd, men samtidig veldig glad over at jeg endelig skulle jeg få vite hva jeg reagerer på. Jeg håpte det skulle være en liten filleting, selv om jeg innerst inne visste det var noe større. Og det var det!

Kumelk, sauemelk, ostestoff, geitemelk, pistasjenøtt, bygg, egg, gliadin (hveteprotein), ølgjær, hvete og poteter var punktene jeg fikk merket med rødt, altså matvarer jeg må holde meg unna. Melk var utvilsomt det som slo ut verst! Jeg kjente jeg knuste innvendig av skuffelse. "Alle" de grunnleggende matvarene var merket med rødt. Ikke rart jeg aldri nøyaktig har funnet ut hva jeg tåler og ikke! 

IMG_1983

Omleggingen av kosten begynte allerede samme dag som jeg fikk resultatet. Likevel tar det nok litt tid før jeg er ett hudre prosent fri for absolutt alt, i og med at det er ganske mye som må bort fra kosten min. Men det skal nok bra. Jeg er i hvert fall veldig motivert, og har allerede - etter bare én uke, begynt å merke forbedringer! :) 

Elise Furland

Kontakt: elise_blogg@hotmail.no

Elise Furland

Search

Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits